PERSARCHIEF 2016
;
   

versie: 20 juni 2017 - naar persoverzicht 1994-2017 | home



Pers over Droog-dingen in 2016

Uit auteursrechtelijke beperkingen worden niet alle artikelen compleet vertoond.

Dagblad van het Noorden, 27-01-2016
NPE Nieuwsblog, 20-02-2016.
Bellen met Giel, 03-03-2016.
De moord in het WNC, mei-juni 2016
meerdere artikelen
Ploughshares (USA) (lonely funerals in Europe), 24-12-2016.

naar boven



Joep van Ruiten. Een VSB-prijs voor De Mérode? Dagblad van het Noorden, 27-01-2016.

Over hoe de redactie van weblog Laurens Jz. Coster aan de hand van jaarlijst 1916 van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie de beste dichtbundel van dat jaar kiest.


Online op www.dekrantvantoen.nl.

naar boven


Februari 2016: een vervalser betrapt

Bart FM Droog. De farce van Hitlers verzen. NPE Nieuwsblog, 20-02-2016.
Reactie op berichtgeving in Trouw.
http://nederlandsepoezie.eu/?p=3030


In november 2016-maart 2017 kreeg dit verhaal een vervolg. Zie: Bloemen van het kwaad of: Hoe Hitler de Nederlandse poëzie werd binnengemarcheerd - een onderzoek door Jaap van den Born en Bart FM Droog.

naar boven


Giel Belen. Bellen met: Paul Damen. Vara-radio, 3 FM, 03-03-2016.
http://giel.vara.nl/media/354116

  Transcriptie

Giel Beelen: "Wat is er aan de hand? Gisteren bij De Wereld Draait Door was daar Hugo Borst die een mooi gedicht voordroeg en als clue, nadat Matthijs [van Nieuwkerk] ook vroeg, 'ah mooi, wie was dat?', Adolf Hitler. Bam. Dat hakt er dan toch effe in, want je hebt net iets moois gevonden en, nou, ja, laat ik het zo zeggen, 't is niet echt fijn om iets mooi s te vinden van Adolf Hitler. Vanochtend liet ik dat fragment nog eventjes horen en gelijk daarop kwam er een reactie van iemand die zei: 'Nou, waarschijnlijk is het helemaal niet van Adolf Hitler. Werd ik verwezen naar een site, enfin, misschien heb je het gehoord, want ik belde Hugo net op en die zei: 'Ja, ja, dat moet je toch echt effe Paul bellen, want ja...'
Paul Damen: 'Het boek lezen! Dat zou Bart FM Droog ook moeten doen.'
Beelen: "Bart Droog, daar heb jij het gelijk over. Aan de lijn voor de duidelijkheid Paul Damen...'
Damen: 'Kijk, het is heel simpel. Ik heb dat uitgezocht. Het is acht jaar werk. Het staat in mijn boek. Hij weigert dat boek te lezen. In mijn boek staat in drie zinnen uitgelegd waarom dat gedicht echt is. Eén van de grootste redenen is dat het in het verzameld werk staat van [onverstaanbaar] professoren uit München, die hebben een heleboel vervalsingen uiteindelijk erin gezet en [onverstaanbaar] artikel met vervalsingen er uit gehaald, en dit gedicht niét. Dus die erkennen het.

Ten tweede weten we dat het echt is omdat het gepubliceerd is tijdens Hitlers zijn leven. En tijdens Hitlers leven ga je natuurlijk niet beweren dat het niet van hem is, want dan ga je tegen de muur.

En ten derde is het nog simpeler. Het is aangetroffen in de nalatenschap van de vrouw van Rudolf Hess. Weet je wel, Rudolf Hess is de man die met een vliegtuig naar Engeland kwam. Als de omgeving van Hitler tijdens zijn leven en daarna, want die mevrouw Hess is in de negentig of zoiets geworden, als die al zegt: 'Het is echt', wie is Bart FM Droog dan om dat te ontkennen?

Bart FM Droog heeft een bidprentje ontdekt, ergens, waar dat gedicht opstaat. Ja, ik heb hier nog dertig liggen. Dat gedicht is in diverse varianten, in overlijdensadvertenties terecht gekomen. Dit zijn oude wijven[?]-gedichten, iedereen wil dat af en toe lezen, maar dat zegt helemaal niets over de authenticiteit, man!'

En Droog is, ja kijk, Droog is een brave man, maar tsja, het is de voormalige stadsdichter van Emmen, há!, en die leeft nu al jarenlang van zijn zelfverzonnen encyclopedie met gedichten erin. Het is een beetje zielige jongen, ik ga daar verder ook geen aandacht aan besteden. In mijn boek kan je het lezen. Hij weigert dat te lezen. 't Staat braaf wetenschappelijk omschreven wat mijn bronnen zijn. Die kan hij nakijken en dat wil hij niet. Daar komt steeds weer zijn bidprentje aanquerulanten. Nou ja, dat moet ie zelf weten.'

Beelen: 'Ik gun jou je gelijk Paul. Ik vind het bijna jammer, want ik had het toch fijner gevonden als...'

Damen: 'Je moet gewoon het boek lezen!''

Beelen: 'Dat begrijp ik.'

Damen: 'Kijk, hij heeft gelijk als hij zegt dat je altijd bij dit soort gedichten vraagtekens moet zetten. In hetzelfde hoofdstuk staat ook eentje, waarvan ik dan schrijf, nou ja, iedereen zegt dat het echt is, maar ik zou m'n hand er niet voor in het vuur willen steken, maar bang om te verbranden ben ik ook niet. Je weet het nooit zeker, je moet het uitzoeken. En het zou leuk zijn als Bart dat nou ook eens deed. Dan zijn we allemaal blij.

Beelen: 'Bloemen van het kwaad. Gedichten van dictators, da's dat boek van Paul Damen.'

Damen: 'Het is niet alleen Hitler, hoor! Er staan ook een heleboel meer in, allemaal héél erg echt."


Naschrift: Giel Beelen noch de Vara hebben, toen ik eind november 2016 (jawel, toen pas) achter het bestaan van dit vraaggesprek kwam, willen reageren op de vraag waarom niet de moeite werd genomen contact met mij op te nemen over dit onderwerp.

naar boven



Marcouch stelt vragen over moord op Groningse kraker

Den Haag/Groningen. Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft vragen gesteld aan minister Ad van der Steur van Veiligheid en Justitie over de mogelijke moord op een Groningse kraker in 1990.

Dit deed hij naar aanleiding van een artikel van de Groningse dichter en auteur Bart FM Droog op nieuwssite The Post Online (...)

Miranda ten Wolde. Dagblad van het Noorden, 28-05-2016.
http://www.dvhn.nl/groningen/Marcouch-stelt-vragen-over-mogelijke-moord-op-Groningse-kraker-21384041.html

Het bewuste TPO-artikel:
http://regio.tpo.nl/2016/05/25/ochtend-satan-groningen-huis-hield/

naar boven


The Dutch City Poets Who Memorialize the Lonely Dead

Artikel over de eenzame uitvaart op opinie/nieuwssite van Emerson College, Boston (MA), USA.

"Any funeral is poignant. But that’s particularly the case for those who die anonymously, unclaimed by friends or family. In the Netherlands, city poets have responded to the tragedy of “lonely funerals” by researching each deceased person and writing a tailored poem. The poems are short, stark, and moving speculations on identity and loss. (...)

The lonely funeral poems were the brainchild of the delightfully named Bart FM Droog, the city poet for Groningen, in 2001. (The city poet designation came with an initial award of EUR 5,000 per year.) Droog’s idea soon spread to other Dutch cities, as well as to parts of Belgium. In Brussels, volunteers attend funerals that would otherwise be unattended. (...)

Originator Droog has referred to the poetry tributes as being a “social task of the poet.” He’s wondered whether his interest in mystery deaths stems from the fate of his uncle Niek, who was never found after his time in a concentration camp during World War II. “Each death has its own story,” he’s commented, and Niek’s has gone untold."(...)

Christine Ro. The Dutch City Poets Who Memorialize the Lonely Dead. Ploughshares, Emerson Colleges, 24-12-2016.
http://blog.pshares.org/index.php/the-dutch-city-poets-who-memorialize-the-lonely-dead/



naar boven